La crisi i la quasi desaparició de les opcions de l’esquerra transformadora i revolucionària, present en les nostres societats de capitalisme desenvolupat comporta també, necessàriament un retrocés del pensament avançat no ja sols en allò polític i social si no també com a instruments de pensament i com a eines de treball en ciències socials.
Les noves generacions d’estudiosos dels temes socials ( historiadors, economistes, sociòlegs, filòsofs...) però també els militants socials i polítics de les noves fornades, tenen o tindran dificultats per a poder trobar textos bàsics que en altres èpoques eren relativament fàcils de trobar.
Les biblioteques dels vells militants solen acabar, no cremades com en Farenheit 451 però sí en els contenidors a mesura que els seus posseïdors ingressen a una residència o enfilen el camí del cementiri. Les biblioteques de les universitats acaben amortitzant llibres essencials que han estat útils a generacions d’estudiosos i de militants per a pensar el món i per a transformar-lo. Tota una tradició està en perill d’extinció.
Ray Bradbury escrigué ja fa molts anys una novel·la sota el títol Farenheit 451, en que es relatava una societat suposadament feliç que vivia sota l’imperi de la cultura audio-visual de masses, i sota el control ferri d’un govern quin objectiu màxim és el de la felicitat dels seus ciutadans a través del consum. Es una societat en la que els bombers cremen els pocs llibres que queden i que son denunciats sempre per veïns delerosos de contribuir a la governabilitat i al control social. Precisament Farenheit 451 fa referència a la temperatura a la que crema el paper.
Però sempre hi ha un grup d’irreductibles que pretenen resistir i preservar per ales noves generacions el patrimoni, literari, filosòfic i cultural de la humanitat. Es el cas dels homes que viuen en el bosc i que cadascun aprèn de memòria una llibre amb l’objectiu de poder-lo transmetre a les generacions futures. Aquest homes del bosc són els arbres de Farenheit.
Aquest és l’intent d’aquesta biblioteca de ciències socials: permetre que el patrimoni alliberador dels textos del moviment obrer i popular que al menys des de la Revolució Francesa malda per a establir el regne de la igualtat i de la llibertat, no desapareguin del tot. Posar-los a l’abast de tothom. Obrir un pont entre generacions per a poder traslladar algunes de les eines que les tradicions emancipatòries varen usar en la seva lluita.
Aquesta és una tasca col·lectiva. Es una tasca també sense fronteres ideològiques, en les que totes les tendències i cultures emancipatòries i tenen un espais.
Tu, estudiós de les ciències socials, tu vell o nou militant posseïdor d’un text en paper, difícil o impossible de trobar més enllà d’alguna llibreria de vell o d’alguna biblioteca en perill d’extinció... Tant se val que sigui un llibre, un pamflet, un periòdic clandestí, pot fer-lo arribar i l’equip de Farenheit el socialitzarà a través de la nostra biblioteca virtual.
El arbres de Farenheit és una iniciativa de l’associació cultural Espai Marx. Si et vols posar en contacte amb Espai Marx per a qüestions relacionades amb la nostra associació pot escriure a:
spai_marx@yahoo.es
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada