Pàgines

dissabte, 20 de maig del 2023

Benvolguda i envejosa dreta: fora les mans de Gramsci!

  

Benvolguda i envejosa dreta: fora les mans de Gramsci!

 

 

Gad Lerner, Il fatto quotidiano, 8 d’Abril de 2023

 

En un esforç per semblar més moderna i omnicomprensiva que mai i tot estirant més el braç que la màniga, la dreta italiana està fins i tot disposada a substituir l'anticomunisme per un comunisme “qualunquista”. 

 

Llegeixo que l'intel·lectual més citat a la conferència romana “Pensar l’ imaginari italià. Estats generals de cultura nacional”, celebrada en presència del ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano, no va ser altre que Antonio Gramsci. Sí ell. El secretari del Partit Comunista d'Itàlia i, precisament comunista, condemnat pel Tribunal Especial Feixista a 20 anys, 4 mesos i 5 dies de presó el 4 de juny de 1928. És a dir, deu anys abans de les lleis racials.

 


 

Del gran intel·lectual revolucionari a la dreta li agrada - no és pas cosa recent- la idea que la transformació de la societat requereix,  una "hegemonia cultural" fins i tot abans de la presa del poder polític. Que també exigeix uns intel·lectuals capaços d'establir una relació de sintonia amb les classes subalternes.

Hauríem d'estar satisfets pel renovat interès per l'obra de Gramsci que mostren els hereus impenitents del corrent polític que el va perseguir fins a la seva mort? 

 

Si no fos perquè en el sentit que ells li donen, l'hegemonia cultural es redueix, precisament, a un lloc comú de caràcter conspiratori. Quasi com si es tractés d'una acció subtil dirigida a "la dominació fruit de l'assentiment, la persuasió i la proximitat dels intel·lectuals orgànics al poble-nació". Així ho fa, l'Editoriale Historica quan manipula Gramsci al presentar una antologia dels seus escrits sobre l'hegemonia cultural.

 

Per a entendre aquest afany manipulador potser hauriem d’ utilitzar un concepte psicoanalític freudià de trets misògins. Es podria dir que estem en presència d'un cas típic d'enveja de penis. Els intel·lectuals de dretes haurien de convocar una conferència sobre les culpes històriques del feixisme.

Mentrestant, el pobre Gramsci es regira a la seva tomba.

 

Traducció Joan Tafalla, Sabadell 20 de Maig de 2023. 

 

Font: Cara destra invidiosa, giù le mani da Gramsci