Pàgines

divendres, 8 de març del 2024

"Descifrar a Gramsci. Una lectura filológica", d' Antonio di Meo


Desxifrar Gramsci. Una lectura filològica d'Antonio Di Meo, traducción i pròleg de Nando Zamorano.

Antonio Labriola sostenia al seu Del materialisme storico que «les idees no cauen del cel ni les posa déu al nostre cap mentre dormim». Pel que fa a l'obra de Gramsci, també cal conèixer l'origen i la contextualització de conceptes que sovint li van arribar des de cultures polítiques alienes i fins i tot oposades a la seva.

Aquesta obra mostra una recopilació de textos d'Antonio Di Meo escrits en els darrers anys i publicats en diferents mitjans i contextos, que situen algunes de les temàtiques tractades per Gramsci. Es tracta d'un treball carregat d'originalitat i interès, el nexe comú del qual és l'estudi de l'origen i l'aprofundiment d'algunes de les categories utilitzades pel comunista sard que li van permetre armar el projecte intel·lectual i moral.

Antonio Di Meo, historiador de la ciència i la cultura, coneix bé l'obra i el pensament d'Antonio Gramsci. Va ser subdirector de la Fondazione Istituto Gramsci entre 1980 i 1996 i és autor de nombrosos escrits sobre la seva obra i pensament. El seu interès també s'ha centrat en autors com Giacomo Leopardi i Primo Levi. Amb el títol Desxifrar Gramsci, Di Meo proposa allunyar-se de la figura de l'intèrpret omnímode del pensament gramscià per adoptar el paper de desxifrador de textos, permetent així la seva comprensió i el ritme del pensament subjacent en aquests.

L'autor realitza un recorregut historiogràfic que parteix de l'aparició dels diferents conceptes a l'esfera política i intel·lectual italiana i dels debats que es generaven al fil d'aquests, fins a arribar a la recepció i aprofundiment per part de Gramsci. L'obra es mou en un context de la història de les idees, situant les qüestions tractades per Gramsci dins la cultura i els debats del seu temps, amb una intenció filològica que vol servir d'ajuda per interpretar i tractar de resoldre els problemes del nostre present.

Idioma: castellà.

Editorial: ENCLAU DE LLIBRES

Any d'edició: 2024

ISBN: 978-84-125590-7-1